Zebravinken

Zebravinken

Zebravinken zijn kleine (zang)vogeltjes die behoren tot de familie van de prachtvinken. Het zijn leuke actieve vogeltjes die altijd bezig zijn. Ze worden 10 tot 13 cm lang. Het mannetje is te herkennen aan de oranje wangen, die het vrouwtje (de pop) niet heeft. Een zebravink wordt normaal gesproken 4 tot 5 jaar, maar sommigen worden ook wel 10 jaar oud.

De zebravink komt van oorsprong uit Australië en komt daar in grote aantallen in het wild voor. Zebravinken leven in het wild in grote groepen. Het zijn voornamelijk zaadeters en hebben een voorkeur voor graszaden. Ook groenvoer en fruit, zoals komkommer, sla en appel lusten ze graag.

Zebravinken broeden in het wild het liefste op een hoogte van 2 a 3 meter in (zij)takken, of in holle bomen. Zebravinken staan erom bekend dat ze verwoede nestenbouwers zijn. Soms bouwen ze zelfs het ene nest bovenop het andere. De eitjes zijn heel lichtgroen van kleur en na 13 tot 14 dagen worden de jongen geboren.

Wist je dat … ?

… hoe complexer het liedje van de zebravink is, hoe beter de vogel problemen lijkt te kunnen oplossen?

… vogels een zogenaamde maagkiezel nodig hebben? Deze steentjes vermalen het voedsel in de spiermaag; het zijn als het ware de ‘tanden’ van de vogel.

Reacties zijn gesloten.