Kwartel

Kwartel

Kwartels zijn siervogels en zijn familie van de fazant. Er zijn grondkwartels, kuifkwartels en boomkwartels. Grondkwartels slapen op de grond, kuif- en boomkwartels in een boom of struik. Ze zijn wat schrikachtig van karakter. Kwartels worden ongeveer vijf jaar oud.

De blauwschubbenkwartel komt voor in woestijnachtige graslanden en droge gebieden in Amerika (Californië, Nevada, Nieuw-Mexico, Kansas, Texas en Colorado) en is gewend aan hoge temperaturen en droogte. Ze leven overdag op de grond tussen het gras en de struiken. Daar zoeken ze naar voedsel, het zijn wat dat betreft echte scharrelaars. Kwartels zijn zaad- en insecteneters, maar groene delen van planten worden ook regelmatig gegeten.

Kwartels maken hun nest op de grond. De hen legt 10 tot 14 eieren en broedt deze uit in ongeveer 23 dagen. Door haar schutkleuren zie je de broedende hen bijna niet zitten. De hen en de haan zorgen samen voor de kuikens.

Wist je dat …?

… het gezegde ‘zo doof als een kwartel’ niet klopt? Een kwartel kan heel goed horen. Het gezegde is ontstaan doordat kwartels bij gevaar pas heel laat vluchten. Mensen dachten dat het kwam door doofheid, maar het komt doordat de kwartel hoopt dat hij niet gezien wordt als hij heel stil blijft zitten.

… de haantjes een opvallend geluid maken waarmee ze hun gebied verdedigen en hennen over grote afstand lokken?

Reacties zijn gesloten.