Kanaries

Kanaries

Op de Stadsboerderij vliegen verschillende soorten kanaries door onze voliere buiten. De kanarie staat bekend om zijn mooie kleuren en de mooie zang van het mannetje. Het zijn sociale vogeltjes die zowel in huis als in een buitenvolière gehouden kunnen worden. Een kanarie is gemiddeld 13 cm lang en een tamme kanarie kan ongeveer 12 jaar oud worden.

De wilde kanarie komt van oorsprong voor op de Canarische Eilanden en Madeira. Rond 1500 hebben de Spanjaarden de wilde kanarie ingevoerd in Europa. Daar is de kanarie waarschijnlijk gekruist met andere vogels, waaronder de kleinere Europese kanarie. Daarna werd het een populair huisdier.

De kanarie leeft van kleine zaden, bladknoppen en sojascheuten, terwijl tijdens de opfok van de jongen ook graag kleine insecten worden gegeten. Hij heeft een kleine stevige snavel waarmee hij zaden kan pellen.

Een vrouwtjeskanarie legt ongeveer vier of vijf eieren met een prachtige lichtgroene kleur met donkere spikkels. De broedtijd is best kort met 13 tot 14 dagen. Ongeveer twee weken na de geboorte vliegen de jongen uit. Ze worden dan nog enkele weken door het mannetje gevoerd, waarna ze zelfstandig verder leven.

Onze volière aan de achterzijde van de Stadsboerderij, waar je onder meer de kanaries kan vinden.

Wist je dat…?

… onderzoekers hebben ontdekt dat jonge kanaries die opgroeien zonder andere zingende kanaries melodietjes van mensen kunnen aanleren.

… het kanarievrouwtje ‘pop’ wordt genoemd, dit woord komt van het Latijnse ‘Pupa’ wat ‘jong meisje’ betekent.

… mijnwerkers vroeger kanaries mee de mijn in namen, omdat kanaries heel gevoelig zijn voor giftig gas dat daar vrij kon komen. Door een klein beetje gas gingen de kanaries dood; een teken voor de mijnwerkers om de mijn snel te verlaten

Reacties zijn gesloten.