Cavia’s

Cavia’s

We hebben een leuke groep cavia’s op de Stadsboerderij, die ervan houden om lekker rond te lopen en af en toe geknuffeld te worden. Cavia’s zijn er in verschillende soorten, maten en met verschillende vachten. Een cavia kan 30 cm lang en ongeveer 1,5 kg zwaar worden en gemiddeld worden ze ongeveer zes jaar oud.

Waar komt de cavia vandaan?

De gewone huiscavia stamt af van de wilde cavia, die oorspronkelijk woont op open vlaktes in Zuid-Amerika. Hij leeft er in de groepjes die door een mannetje worden geleid. Wilde cavia’s zijn een groot deel van de dag bezig met het zoeken naar voedsel. Ze verschuilen zich tussen struiken en gras om te rusten. Wilde cavia’s eten normaal gesproken gras en verder bladeren, zaden, bloemen en bast. Omdat cavia’s net als de mens zelf geen vitamine C kunnen aanmaken, is hun dieet gevarieerd. Het is dan ook belangrijk om huiscavia’s veel verschillende soorten voer in de vorm van hooi, groenten en (soms) fruit aan te bieden. Dit is ook waarom er in caviavoer meer vitamine C zit dan in ander knaagdieren- of konijnenvoer. Natuurlijk moet er ook altijd toegang zijn tot vers drinkwater.

Voortplanting van de cavia

De voortplanting van cavia’s komt al heel snel op gang. Een cavia kan al met vier weken zwanger worden. Jonge cavia’s worden na ongeveer 9 tot 10 weken geboren. Een cavia krijgt meestal 2 tot 4 jongen per keer, maar soms zelfs wel acht! Die jongen zijn al helemaal ‘af’: ze hebben gelijk hun haar en kunnen al lopen.

Cavia’s als huisdieren

Cavia’s zijn ontzettend leuke huisdieren voor jong en oud. Het is belangrijk om ze een groot verblijf aan te bieden en ze altijd met soortgenootjes te huisvesten. Een kudde van een gecastreerd mannetje met een of meer vrouwtjes werkt vaak het beste, maar koppeltjes van twee vrouwtjes of twee mannetjes kan ook goed gaan. Cavia’s kunnen in het begin erg angstig zijn, zoals ook bij onze cavia’s op de Stadsboerderij nog te zien is. Zodra ze wennen aan hun omgeving en zich zelfverzekerd voelen, krijg je de kans om hun talrijke persoonlijkheden te ontdekken. Caviagedrag is ontzettend interessant om te observeren, door de vele geluidjes en gedragingen waarover cavia’s beschikken. Elke cavia heeft een eigen persoonlijkheid en specifieke voorkeuren; denk aan favoriete groente, favoriet plekje om te slapen met een favoriete manier van liggen en of ze houden van aaien of niet. Elke cavia is anders!
Bent u van plan cavia’s aan te schaffen, leest u zich dan eerst goed in! De zorg voor cavia’s is intensief en het is zeker niet verstandig om de zorg alleen aan kinderen over te laten. Het verblijf moet groot zijn, minstens 120 x 60 centimeter voor twee cavia’s, maar het liefst meer. Hoe meer ruimte, hoe gelukkiger uw cavia’s zullen zijn! Veel hokken die in dierenwinkels als caviahokken verkocht worden, voldoen hier helaas niet aan. Zoals eerder ook al vermeld is, een cavia heeft altijd een soortgenoot nodig.

Wist je dat…?

… cavia’s een deel van hun keutels meteen zelf opeten. Dat klinkt misschien vies, maar er zitten belangrijke stoffen in die cavia nodig heeft.


… cavia’s ook wel ‘Guinese biggetjes’ worden genoemd. Maar ze komen niet uit Guinee en het zijn zeker geen varkens. Wellicht heeft het te maken met de knorrende en piepende geluidjes die ze soms maken.

… de tanden van cavia’s, net als andere knaagdieren en konijnen, altijd doorgroeien en het daarom ontzettend belangrijk is dat ze altijd hooi tot hun beschikking hebben? Hooi en ander ruwvoer zorgt dat hun tanden gelijkmatig afslijten en daardoor een gezonde lengte behouden.


… de cavia al heel lang geleden gedomesticeerd is? De eerste cavia’s werden rond 5000 voor Christus al gedomesticeerd in de omgeving van het Andes gebergte in Zuid-Amerika. Daar werden ze voornamelijk gehouden als voedsel, maar later ook als gezelschapsdier.

Reacties zijn gesloten.