Lachduiven

Lachduiven

Echt een dier om vrolijk van te worden, deze lachduiven. Er vliegen er vier rond in onze volière, en ze worden zo genoemd omdat ze echt kunnen lachen met de term ‘hihihihi’.

De lachduif komt niet voor in het wild. Hij is familie van de Turkse tortelduif en de zomertortel. De lachduif koert vrij hard. Je hoort dan: ‘Koekerroe! en daarna ‘Hihihi!’ dat lijkt op lachen. Een mannetje noemen we ‘doffer’ en een vrouwtje ‘duivin’. Lachduiven kunnen wel 30 jaar oud worden.

De lachduif eet voornamelijk granen en zaden. Daarnaast eet hij af en toe ook bladeren, vruchten en torretjes. En soms lust hij ook rupsjes, slakken en andere kleine diertjes. De voortplanting van de lachduif gaat via twee eieren per keer, die door de doffer en de duivin beurtelings bebroed worden. Na veertien dagen komen de eieren uit. De jongen worden in het begin door beide ouders gevoerd met kropmelk. Na ongeveer vijftien dagen verlaten de jongen het nest.

Wist je dat …?

… de koning van Cyprus duizenden jaren geleden duiven liet vliegen in zijn troonzaal, om zo een verkoelend windje te voelen?

… lachduiven 400 jaar geleden door zeelui werden meegebracht naar ons land? Heel lang dachten mensen hier dat duiven hen beschermde tegen ongeluk en ziekte.

Reacties zijn gesloten.