Kip

Kip

In Nederland leven wel 170 verschillende kippenrassen. In totaal worden er in Nederland wel 350 miljoen kippen gehouden, vooral voor vlees en eieren. Kippen kunnen 10 tot 15 jaar oud worden, soms zelfs ouder.

De kip stamt af van het Bankivahoen, ook wel Rode Kamhoen genoemd. Deze oerhoen komt nog voor in Zuidoost-Azië. In de natuur leven kippen in grote groepen die bestaan uit een haan, een aantal hennen en hun kuikens. Binnen de groep is er een duidelijke rangorde, ook wel pikorde genoemd. In het wild overnachten kippen in bomen.

Kippen zoeken de hele dag door naar voedsel: zaden, insecten, wormen en dergelijke. Daarbij krabben ze de grond los en onderzoeken die met de snavel. Verder nemen ze af en toe een stofbad en verzorgen ze hun veren met het vet uit de stuitklier. Tijdens de rui verliezen de kippen hun versleten veren en ruilen ze deze in voor een nieuw, gezond verendek zodat ze de koude wintermaanden beter aan kunnen.

Wist je dat …?

… een andere naam voor ‘kip’ ook wel ‘hoen’ is?

… kleine kippenrassen ook wel ‘krielkippen’ worden genoemd? En een moederkip ook wel ‘kloek’ genoemd wordt?

… een kip meer kleuren ziet dan wij als mensen? Bovendien kan ze tegelijkertijd op lange afstand zien en in close up.

Reacties zijn gesloten.