Geiten

Geiten

Op onze Stadsboerderij lopen een tweetal (Nederlandse land)geiten. Ze zijn meestal buiten te vinden, waar ze samen met twee schapen een mooie weide hebben om in te rennen, te grazen en te spelen. De Nederlandse landgeit is een zeldzaam huisdierras. Ze zien er mooi uit en ze zijn heel geschikt voor het begrazen van weides en natuurgebieden. Het ras is erg zachtmoedig en wordt ook veel als hobbydier gehouden, zoals bij ons op de Stadsboerderij.

Geiten en mensen kennen een lange geschiedenis samen. De kleine hoefdieren worden al eeuwen door de mens worden gehouden en er zijn wel 200 geitenrassen: vleesrassen, melkgeiten en geiten die voor hun vacht worden gehouden. Geiten komen oorspronkelijk uit Afrika, Iran en Turkije en stammen af van wilde berggeiten. Geiten houden van ruimte en kunnen uitstekend klimmen en klauteren. Het zijn kuddedieren die gezelschap nodig hebben van soortgenoten. Ze houden niet van kou en regen en dat is precies waarom ze op de Stadsboerderij dan graag naar binnen verhuizen.


Geiten zijn herkauwers en hebben 4 magen. De pens, netmaag en boekmaag zijn de voormagen. De lebmaag is de echte maag. Geiten houden ervan om al lopend op wat twijgjes, bladeren, takken, houtschors en hier en daar een hapje gras te knabbelen. En op de Stadsboerderij hebben we zelfs gemerkt dat de appels van onze buurman in trek zijn als het appelseizoen op zijn hoogtepunt is.

Wist je dat…?

… geiten ook wel ‘koe van de werkman’ worden genoemd? Dat is omdat ze zich met heel weinig voedsel kunnen redden. Dus werden zij vroeger vaak door arme mensen gehouden, in plaats van koeien.

… een schaap en een geit soms samen een jong krijgen? En je raadt het al, die jongen worden dus vaak ‘gaap’ of ‘scheit’ genoemd.

… het een aardig karwei kan zijn om onze twee geiten ’s avonds binnen te krijgen op de Stadsboerderij? Ze zijn slim en goed in ontsnappen, dus als je een keer wilt lachen moet je tussen 15.00 en 17.00 uur komen kijken, dan (proberen) wij ze in hun nachtverblijf te krijgen.

Reacties zijn gesloten.